Letní tábor s dětmi na Bílém potoce

30.08.2014 21:25

Tábor Bílý potok

Již podeváté jsme nejen ze suchdolské farnosti ve spolupráci s brněnskými vedoucími – přáteli pořádali letní tábor pro děti. Tentokrát byl na čtrnáct dní a na tábořišti Bílý potok nedaleko Brna

(zatím od Suchdola nejdál). I přes takovou dálku se nám v sobotu 26. 7. podařilo dobře dopravit, a tak jsme mohli večer již zahájit náš tábor – vyvěšením táborové vlajky a rozdělením dětí do skupin. Zápolilo spolu 6 skupinek po pěti a dohromady i s vedoucími, kuchaři a zdravotnicí nás bylo 40 (později ještě přibyli dva dospívající pomocníci).

Tematická hra nesla název Cesta za světlem. A tak jsme se spolu s poutníky Izraelity vydali izraelskou zemí, abychom nalezli Děťátko, položené do jeslí a s připomínkou andělovy věty „Sláva Bohu na výsostech a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Aleluja.“ mu přinesli dárek. To děti fakt prožívaly – např. si hrály na ovády, kteří poštípali osly (házely oštěpem do kruhu), uhýbaly se trnům opuncií (navzájem si připínali na oděv kolíčky, kdo nějaký na sobě měl, přidal trestný bod do skupiny). Za vybojované body získávaly písmena a za včasné nástupy dostávaly peníze, za které si pak mohly další písmena koupit, někdy však musely písmena i peníze zpět odevzdat (neuklizené věci atd.). O písmena mohly skupiny hrát vždy vpodvečer s poutníkem v kostky, někdy vyhrál poutník, jindy si zase značně polepšily skupiny. Z písmen pak ke konci tábora skládaly biblické názvy – jména, zeměpisná místa, zvířat a jiné reálie. Podle počtu slov se pak utvořilo pořadí skupin – první skupina Lišáci nalepila 62 slov a další skupina AAAAAAA! Filip! 55. Není to z toho možná tolik poznat, ale děti byly moc šikovné. Ve čtvrtek odpoledne se jednotlivé skupiny skutečně s dárečky vypravily k jesličkám. Jesličky i s Ježíškem byly kousek nad tábořištěm a děti dovedly žluté fáborky, které symbolizovaly hvězdu. Poutníčci přinášeli kytičky, houby, obrázek s pastelkou, banány v čokoládě, jablíčka, nebo zazpívali písničku. Jako odměnu si kousek od jesliček vyzvedli ukryté sáčky bonbonů. Toto zakončení táborové hry bylo moc pěkné.

Vypravili jsme se také na výlety – jeden celodenní jsme měli v prvním týdnu ve středu – projeli jsme se na Brněnské přehradě parníkem a vystoupali na hrad Veveří. V pátek na to jsme šli do štoly Stříbrnice, která je zimovištěm pro netopýry. Další středu jsme šli na koupaliště, vzdáleném necelé tři kilometry od tábořiště. Za ty dva týdny se nám vystřídalo různé počasí, takže bylo jak slunečno, tak i deštivo. Za vydatnějšího deště jsme se museli zabavit i vevnitř, ovšem děti moc lákalo běhat v dešti bez pláštěnky. Děti si ve skupinkách nacvičily biblické scénky, které nám pak v druhém týdnu vždy večer předvedly.

Možná si říkáte, proč vánoční tematika uprostřed léta? Pro nás byl tím světlem určitě Kristus. Takže jsme si toto buď znovu připomněli, nebo to sdělili těm, kteří to, že Kristus je pro nás Světlem, třeba ani nevěděli. K lepšímu pochopení a prožití toho, že je pro nás dobré se nechat vést Ježíšem Kristem, nám pomáhaly ranní a večerní příběhy k zamyšlení, pravidelné modlitby a mše svatá, kterou nám v úterý sloužil na táborové louce P. Jaroslav. Otec Jaroslav přijel už v pondělí a prožil s námi jednu táborovou noc a den s tím, co k tomu patří.

Domů jsme se navraceli v sobotu 9. srpna. Prožili jsme velmi pěkné dva týdny a snad všechny děti se těší, že se sejdeme opět za rok na táboře, to už ovšem bude zase blíž – na Komáří pasece kousek za J. Hradcem.

Všem, kteří nám nějak pomohli, děkujeme a velké díky a chvála patří Bohu.