Slavnost Narození Páně

24.12.2020 23:29
SLAVNOST NAROZENÍ PÁNĚ
Jan 1,1-18
K Vánocům patří neodmyslitelně betlém, tato nádherná tradice, kterou začal kdysi dávno svatý František z Assisi. Když se nám podaří na chvíli zapomenout na všechny ty naše starosti, na pandemii, na politiku a všechno to, čím se někdy až příliš necháváme zaplavovat, a zahledíme se na scenérii betlému, na ten silný obraz něžné Boží lásky a křehké lidské přirozenosti, můžeme tam pro sebe objevit pravou podstatu těchto nejkrásnějších svátků celého roku. Tu podstatu, která je někdy v našem světě neviditelná pod nánosem konzumního balastu. 
To, co tam totiž uvidíme, je malé děťátko položené do jeslí, které svým životem změnilo běh celého lidstva. Uvidíme tam bezbranné děťátko, které stejně jako každé jiné dítě na této zemi potřebuje naše polibky a pohlazení, jinak začne plakat. To je náš Bůh! Bůh, který přišel mezi nás lidi, a kterého jsme si v dávných dobách představovali jako velikého, mocného, všemohoucího mstitele, je Bůh, který chce být milován, a který nás chce učit lásce, protože pouze tehdy, když vstoupíme do této jeho dynamiky lásky, budeme moct být šťastní.
Vánoční události ukazují krásný obraz Ježíše, který přišel, aby ukázal, že každý z nás, i ten nejchudší, pro něj má stejnou cenu, jako ten nejbohatší, ten nejhorší stejně jako ten nejlepší.
Ježíš přišel ukázat cestu, ztotožnit se s našimi bolestmi a do všech našich zranění a hledání přinést útěchu a světlo. Jak nádherné je poselství světla, jež září z dnešního vánoční textu, jež září z betléma!
Chceme-li uvidět světlo, které z Ježíšovy osobnosti jde, musíme se stát chudými. Jen ten, kdo je chudý, je schopen vnímat ono světlo. Ale co je to být chudým? Jenom když budeme chudí – a to nemá nic společného s materiálním bohatstvím –, jenom když budeme chudí, to znamená, když budeme před Bohem maličcí, když budeme před ním sami sebou, když budeme potřební jeho milování, když si nebudeme na nic hrát, když ho doopravdy budeme potřebovat, jenom tehdy spatříme světlo, které vychází z jeho osoby. On totiž přinesl své evangelium - radostnou zprávu - chudým, nikoli bohatým.
 
A tak bych chtěl zakončit slovy německého mystika Angela Silesia: „Kdyby se Ježíš tisíckrát narodil v Betlémě, ale nikdy se nenarodil v tvém srdci, tak ti to nic neprospěje.“