Mikulášský průvod v Chlumu u Třeboně

18.12.2010 14:54

V neděli 5. prosince odpoledne procházel světelný průvod v čele s Mikulášem ze sídliště Fr. Hrubína na náměstí v Chlumu u Třeboně.

Průvod se v Chlumu konal již po jedenácté. Tradičně prochází obcí ze sídliště ke kostelu - v čele Mikuláš a andělé s pochodněmi, ostatní se svíčkami / ty bohužel kvůli větru zhasínaly/. V kostele pak následuje program.

Letos přijel P. Krystof Henriko, krásně dětem a rodičům popsal, jak vypadá nenarozené děťátko ve věku 12 týdnů od jeho vzniku. Má uši, oči, ruce, mozek a již i srdce. Všechno je velikým darem, všechno má smysl a má sloužit k lásce a radosti. Ruce pomáhají, srdce miluje. Každý přítomný dostal od andělů model tohoto nenarozeného miminka, které je k nerozeznání od právě narozeného. A tak P. Krystof ukázal, jak si ho děti mohou na Vánoce uložit pod stromečkem do jesliček.

Poté děti hlasem zvonků  přivolaly svatého Mikuláše, kterého po léta velice dobrotivě ztvárňuje chlumecký  pan Jan Pumpr. Tři děvčata jej přivítala zpěvem za doprovodu varhan:  "Mikuláš, ten dobré srdce má, pomáhá, co může, rozdává... Dobrý biskupe Mikuláši, pokoj mezi lidi přinášíš, děkujem, my Ti děkujem, Boží lásku ukázal jsi všem...“. Mikuláš přečetl dětem přání na  lampionech, která jsme v závěru poslali k nebi s úmyslem, aby si děti uměly pomáhat, aby chtěly být svaté jako Mikuláš, aby byly šťastné, aby byl mír ve světě  atd.,  celkem 10 přání.

Na řadě byla nadílka krásných velkých čokoládových Mikulášů. Za vyzvánění kostelních zvonů všichni vycházeli  ven na náměstí, každý ještě obdržel balonek. Téměř stovku balonků naráz jsme pak spolu s pomyslnými přáními poslali k nebi, následovaly je světelné lampiony s texty napsaných přání.

Poděkování patří všem, kdo pomáhali s přípravou a také finančním sponzorům - městysi Chlum u Tř. /5 tis. Kč/, obci Hamr / 1 tis. Kč/, obci Staňkov /1 tis. Kč/ a sponzoru balonků a plynové bomby - Aquamont R.  Jiroušek - Třeboň.

Radost mi udělala jedna maminka, která děkovala za zážitek v kostele a hlavně "za to miminko, z kterého byla malá úplně unešená "…                    Dr. J. Válková