5. neděle velikonoční C

20.05.2022 07:34

Jan 13,31-33a.34-35

Dnešní úryvek z evangelia nás vrací do večeřadla. Potom co Jidáš odešel prodat svého mistra velekněžím.

Někoho by mohlo napadnout, proč se nyní v době velikonoční vracet k událostem před Ježíšovým vzkříšením. Musíme si uvědomit, že během poslední večeře měl Ježíš ke svým učedníkům dlouhý proslov, v Janově evangeliu zabírá celé čtyři kapitoly. A protože ta jeho slova byla velmi důležitá, je potřeba se k nim vracet a prohlubovat naše porozumění jim.

Pětkrát slyšíme slovo oslavit, což nám může přijít divné. Proč Ježíš tak zdůrazňuje slávu Boží právě ve chvíli, kdy ho Jidáš zrazuje, v takovém dramatickém momentu. Jak bychom reagovali my na někoho, kdo nás zrazuje? A z Ježíšových úst právě v takovéto chvíli vycházejí ta nejkrásnější slova, slova lásky, slova o lásce a vzájemném milování. Ježíš nás zve, abychom reagovali jako on, abychom každému, kdo nás zraňuje ukazovali, že ho milujeme, jako miluje Ježíš. 

Ježíš mluví o tom, že právě v této chvíli je oslaven, protože on přišel na svět, aby mohl ukázat Boží tvář, pravou tvář Boha, a právě nyní k tomu má jedinečnou příležitost, aby dosáhl této slávy tím, že ukáže tvář Boží lásky ve chvíli, kdy je zrazen, kdy má lidsky jasný důvod nenávidět a zuřit, zatímco on miluje a odpouští. To, že je zrazen a že ho to bude stát jeho vlastní život, je pro něj příležitost ukázat Boží tvář, tvář, která je jiná, než jakou jsme si předtím udělali my lidé, když jsme vnímali Boha, jako toho, koho je třeba se bát, kdo nahání hrůzu, kdo trestá, tento obraz Boha, který je tak lidský, a proto pro mnoho lidí tak přitažlivý. Lidé si chtějí Boha polidšťovat, aby jim přišel bližší, ale to je veliká chyba. 

Místo toho nám Ježíš nechává toto dědictví. Tuto novou identitu života, života věčného, který nás nečeká až někdy v budoucnu, ale který je aktuální již teď, Ježíš nám ho dává již nyní. Nový život, který je založený na lásce. Nové přikázání vám dávám: Milujte se navzájem; jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte vy. Tato láska je čistá krása, absolutní krása, kterou nemůže nic překonat. Nedostaneme již žádné vyšší nebo lepší přikázání, než je právě toto, přikázání bezpodmínečné lásky. Lásky ke všem, i k našim nepřátelům.

Toto je láska, kterou máme svědčit svými životy křesťanů. Toto je povolání, které dostal každý z nás ve křtu svatém. Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem.