4. neděle velikonoční C

07.05.2022 21:40

Jan 10,27-30

Ta slova, která jsme před chvílí slyšeli, pronáší Ježíš, když se prochází v jeruzalémském chrámě během svátků Chanuka, které trvají osm dní a jsou oslavou světla připomínající osvobození Izraele. A v té jeho promluvě zaznívají tři důležitá slova, která charakterizují vztah. Protože víra, jak už jsem zde mnohokrát říkal, není o vyznání (Věřím v Boží existenci), to by bylo strašně málo; ale je o vztahu (Mám skutečný vztah s Bohem).

Slyšet (šemmá) - toto sloveso je důležité v izraelské tradici - šemmá israel… - každý zbožný Žid se tuto modlitbu modlí 3x denně. Bůh mluví a my jsme zváni mu naslouchat. Ježíš vyrostl v této tradici - v tradici naslouchání Bohu. Slyšet totiž znamená porozumět slovům a důvěřovat jim. Bez důvěry a porozumění nemůže fungovat žádný vztah. Platí to jak pro náš vztahu k Bohu, tak i pro naše mezilidské vztahy. Kolik vztahů je narušeno nebo dokonce rozbito, protože si ti dva neumí naslouchat.  

Znát - toto slovo vyjadřuje plné společenství života mezi Ježíšem a těmi, kdo plně přijali jeho slovo. Buď jsi zamilován do Krista, anebo ho neznáš.  Protože, kdo ho opravdově poznal, ten ho nemůže než milovat. Láska je základní hybnou silou naší víry - miluj Boha a miluj bližního. Čí víra je založená na strachu - bojím se Božího trestu, anebo na slepé poslušnosti - musím plnit Boží přikázání, i když jim nerozumím, ten je vedle jak ta jedle. 

Jít - následovat. Následovat Krista znamená darovat mu svůj život. A to můžeme udělat jen tehdy, když ho opravdu milujeme; a milovat ho můžeme jen tehdy, když ho známe; a poznat ho můžeme jen tehdy, když mu nasloucháme. Takto je to všechno spolu propojeno, a proto Ježíš v té dnešní promluvě zdůrazňuje tato tři slova - slyšet, znát a jít.

Těm, kdo toto žijí, dává Ježíš tři sliby:

Já jim dávám věčný život = věčný život v Bohu. Nejde o budoucnost. Teď vám dávám věčný život, už teď jsme součástí věčnosti.

Nezahynou navěky = nezmizí nic z lásky, kterou jsme milovali.

Nikdo mi je nevyrve z rukou = bezpečí. Nemůžeme zabloudit, když budeme následovat Ježíše, ale i kdyby jsme zabloudili z vlastní vůle, můžeme si být jistí, že Ježíš nás nespustí z očí.

Ta dnešní slova Pána Ježíše jsou vyjádřením a poselstvím o velké lásce Boha k nám, svému stvoření. Nechme se jimi naplnit, občerstvit a posilnit na následující dny, které jsou před námi.