1. neděle adventní

27.11.2021 09:01

Lk 21,25-28.34-36

Advent přináší mnohem hlubší a bohatší poselství, než je jenom příprava na slavnost Ježíšova narození. Celá první tři staletí vlastně křesťané Ježíšovo narození ani neslavili, soustředili se na klíčové poselství Kristova Vzkříšení. Žili v očekávání jeho druhého příchodu, se kterým bude završen běh tohoto našeho světa. I my se při každé mši modlíme: na tvůj příchod čekáme. Tato slova modlitby v sobě zahrnují hluboké téma trpělivosti - naděje, víra a láska, hlavní křesťanské ctnosti všechny obsahují trpělivost. Trpělivost, kterou právě v dnešní složité době budeme ještě hodně potřebovat.

Rád bych vás proto povzbudil, abyste i vy neprožívali advent jako přípravu na svátky konzumu a plných stolů. Ostatně před konzumem nás varuje i dnešní evangelium: Dejte si pozor, aby vaše srdce nebyla zatížena nestřídmostí, opilstvím a pozemskými starostmi. Nestřídmost totiž vede ke ztrátě kontaktu s realitou, a ten, kdo je opilý, toho snadno podvedou. Samozřejmě zde nestřídmost ani opilství není myšleno pouze ve vztahu k jídlu a alkoholu. Opilý může být člověk z mnoha jiných důvodů. Takový člověk pak lehce podléhá různým hloupým reklamám nebo věří kdejakým fake news (falešným zprávám), což vede k tom, že pak dělá v životě špatná rozhodnutí. A stejně tak není dobré být zatížen pozemskými starostmi, je třeba umět dát správnou hodnotu věcem života, abych žil v harmonii a vyrovnanosti.

Prožívejme proto advent jako příležitost k duchovnímu prohloubení, jako čtyři týdny naplněné rozjímáním nad tím, že Ježíš má přijít do života každého z nás. Jak říká prastará duchovní tradice: Nic by ti neprospělo, kdyby se Ježíš stokrát narodil v Betlémě, ale nenarodil se v tobě.

Přemýšlivým křesťanům tedy advent poskytuje dostatek témat k rozjímání a meditaci o symbolech adventu, jako jsou rorátní zpěvy, adventní věnec s jeho symbolikou a další. Rozjímání nad tajemstvím, že Bůh se stal člověkem, absolutní Bůh se ponížil do omezeného člověčenství. Rozjímání nad naší trpělivostí, střídmostí a umírněností, díky nimž budeme duchovně bdělí a bystří a budeme tak napojeni na Boha Pravdu a neskončíme v osidlech prolhaného pokušitele.

Mile sestry a bratři, přeji Vám všem požehnaný a rozjímavý advent!